Digital hemuppföljning av nyfödda för tidigt födda barn ska göra nyblivna föräldrar säkrare
The article is available in another language
Långvariga sjukhusvistelser för för tidigt födda och sjuka nyfödda barn kan vara stressande för hela familjen. Sykehuset i Vestfold har därför börjat med digital hemuppföljning så att familjer kan åka hem tidigare, samtidigt som de känner sig trygga, utan det traditionella fysiska sjukhusstödet. Digitala lösningar som tillhandahålls av CheckWare utgör en central del av den lösning som nu används av 130 familjer.
Virtuellt hemsjukhus för barn är ett erbjudande om tidig återkomst från neonatal intensivvård för för tidigt födda och sjuka nyfödda barn. Föräldrarna observerar barnet hemma och har kommunikation med sjukhuset via ny digital teknik för distansmonitorering.
Innovationsprojekt startade på Sykehuset i Vestfold för två år sedan som ett resultat av att ”Innovasjon Helse Sør-Øst” bidrog med medel för att ompröva hemsjukhus. De digitala lösningarna testas och introduceras successivt tillsammans med video- och telefonkonsultation.
Sykehuset i Vestfold
Sykehuset i Vestfold är ett sjukhus i Vestfold og Telemark fylke (län) i Norge, och är en del av Helse Sør-Øst RHF.
Sjukhuset är verksamt i både Tønsberg, Larvik och Stavern.
Sjukhuset hade i 2021 94500 patienter, och 1918 födslar.
Sjukhuset har 5300 anställda.
siv.no
Huvudsyftet är att erbjuda en trygg och god uppföljning av för tidigt födda barn och familjer som utnyttjar erbjudandet. Vårdpersonalen på sjukhuset gör behovskartläggning för hela familjen innan avresa. Föräldrar får nödvändig utbildning i användning av läkemedel, utveckling av deras barns färdigheter, teknisk utrustning och digitala kommunikationsverktyg.
- Vi skickar inte hem någon efter ett specifikt antal dagar på neonatalintensivvårdsavdelningen, erbjudandet är frivilligt. När familjer åker hem måste barnen vara minst 34 veckor gamla och godkända av en barnläkare. Det här är små barn som ofta inte väger mer än två kilo. Det är bara naturligt att föräldrar frågar sig om de faktiskt vågar. Vi ger dem vägledning och träning i egna familjerum innan de återvänder hem, där de får ha barnet ensamt i minst två dagar för att behärska vården själv. Föräldrarna säger att de inte hade vågat återvända hem utan noggrann uppföljning från sjukhuset, säger projektledaren Heidi Wataker.
Hon är barnsjuksköterska, har en mastergrad i hälsofrämmande arbete, och har i tre år varit projektledare för Virtuellt Hemsjukhus för barn.
Vi ger dem vägledning och träning i egna familjerum innan de återvänder hem, där de får ha barnet ensamt i minst två dagar för att behärska vården själv. Föräldrarna säger att de inte hade vågat återvända hem utan noggrann uppföljning från sjukhuset.
Heidi Wataker
Projektledare för Virtuellt Hemsjukhus för barn och pediatrisk sjuksköterska, Sykehuset i Vestfold
Följs upp dagligen
Digitala verktyg behärskas till fullo
- Det finns ett bra informationsflöde inför hemkomsten, och vi upplever att de digitala lösningarna är lätta att använda när familjen har kommit hem, och att föräldrarna följer upp på ett bra sätt. Ofta är föräldrarna unga, och ser inte det tekniska som ett problem, så det är inte förvånande för mig att det digitala fungerar bra, säger Wataker.
Hon fortsätter:
- Det kommer alltid att finnas en del utmaningar i inledningsfasen av en ny digital lösning. Specifika krav förändras längs vägen och testning tar därmed ofta längre tid. Vi vill arbeta mot det optimala och har alltid haft en mycket bra dialog med CheckWare som har arbetat aktivt för att möta våra krav, säger Heidi Wataker.
– Det speciella med det här erbjudandet är integrationen med journal. Den observation som familjerna gör hemma enligt en utarbetad behandlingsplan ska föras direkt in i barnets journal. Vi har arbetat mycket med rollkopplingen. Mamman eller pappan ska vara kopplad till barnets journaler så att observationerna ligger hos barnet. Föräldrarna använder Bank-ID, vilket är ett krav för säkerhet i samband med lagring av uppgifter i Norge.
Hon lägger till:
- Det är kul att ha kommit så här långt, och 100% av föräldrarna säger att detta är lätt att använda i undersökningen av användargränssnittet.
Det är kul att ha kommit så här långt, och 100% av föräldrarna säger att detta är lätt att använda i undersökningen av användargränssnittet.
Heidi Wataker
Projektledare för Virtuellt Hemsjukhus för barn och pediatrisk sjuksköterska, Sykehuset i Vestfold
100% mycket nöjda föräldrar
Projektledaren för Virtuellt Hemsjukhus betonar att fördelarna med ett sådant system är många. Familjerna erbjuds tidigare återresor. Det kan bidra till förenklad logistik genom att familjen är samlad hemma, istället för att föräldrarna ska behöva spendera mycket tid på sjukhus.
På det sättet kan vardagen hemma, ofta med flera barn, hållas igång som vanligt. På ett sjukhus är det ofta ganska hektiskt, särskilt på en intensivvårdsavdelning med täta larm och många människor in och ut, och detta kan vara störande för barnet. Dessutom finns det en viss risk för infektion.
Sykehuset i Vestfolds resultater
130 deltagande familjer hittills.
100% tillfredsställelse bland deltagande familjer i behandlingsprogrammet.
85% svarsfrekvens på undersökningar.
Med hjälp av den digitala lösningen undviker familjen täta resor för kontroll på sjukhuset, resor som kan vara mycket stressiga och tidskrävande för både barnet och föräldrarna. Detta kan bidra till att främja mästringstro och göra föräldrarna till experter på sina nyfödda barn, snarare än den maktlöshet man ofta kan känna. Vägledning som skapar trygghet är ett huvudmål från sjukhusets sida.
- Det här är ett erbjudande till en utsatt grupp, där det är viktigt att övergången från sjukhus till hem fungerar som den ska. Du går från att vara två sekunder från närmaste sjuksköterska till att vara hemma till att behärska det nya livet själv. Vi finner att den digitala lösningen lugnar föräldrar i förhållande till deras för tidigt födda barn. Vi har sett goda resultat och upplevt upp till 100 % mycket nöjda föräldrar i förhållande till den övergripande uppföljningen. Jag tror att det här är en framtid där man kan nå fler familjer än vad som traditionellt är vanligt när man åker på hembesök. Det kommer också att finnas färre barn som tas in som kan frigöra resurser och händer för de sjukaste barnen, säger Wataker.
När virtuellt hemsjukhus används är föräldrarna ansvariga för barnets näring och viktökning. Näring kan ges på flera olika sätt, antingen genom amning, sond eller flaska. En del barn går hem med en sond, och sjukhuset vill få löpande kunskap om barnets näringsintag, till exempel flask- eller sondmåltider och amningsfrekvens. Om det är lämpligt att mäta hjärtfrekvens och syremättnad hemma, kommer familjen att inkludera en pulsoximeter.
Vi finner att den digitala lösningen lugnar föräldrar i förhållande till deras för tidigt födda barn. Vi har sett goda resultat och upplevt upp till 100 % mycket nöjda föräldrar i förhållande till den övergripande uppföljningen. Jag tror att det här är en framtid där man kan nå fler familjer än vad som traditionellt är vanligt när man åker på hembesök. Det kommer också att finnas färre barn som tas in som kan frigöra resurser och händer för de sjukaste barnen
Heidi Wataker
Projektledare för Virtuellt Hemsjukhus för barn och pediatrisk sjuksköterska, Sykehuset i Vestfold
Viktigt att för tidigt födda barn känner lugn omkring sig
Barnsjuksköterskan betonar hur mycket hemfrid betyder för de små barnens normala utveckling:
Neonatal intensivvård är en avdelning med många människor och larm från utrustning.
- Att ha det lugnt runt sig är viktigt för kognitiv utveckling hos för tidigt födda barn. I det sista tiden på sjukhuset är barnet i en växande fas, de är stabila men kan inte äta allt själva. Mamman tar hem en amningsvåg för att kontrollera hur mycket barnet lyckas äta av bröstet. Flera deltagare påpekar att amningsvågens vägledning har gjort att de fortsätter att ge barnet bröstmjölk, säger Wataker.
– Genom tillväxtrapportering och samtal via videolösningen har vi möjlighet att näringen följs upp på ett korrekt sätt, säger hon.
Dessutom är det oftast ingen skillnad i offentligt stöd, även om familjen åker hem, om behovet finns. Det är läkaren på sjukhuset som bedömer detta, och det är omfattningen av barnets vård- och tillsynsbehov som avgör om vårdpengar är lämpliga, inklusive behandlingens längd.
Och efteråt? Sjukhuset vill då ha ett utskrivningssamtal, där familjerna lämnar in lånad utrustning, och mamman tillfrågas om deltagande i en undersökning.
Undersökningen består av 25 frågor som mäter föräldrars tillfredsställelse kring, och erfarenhet av, virtuellt hemsjukhus. Sjukhuset har upplevt en svarsfrekvens på så mycket som 85 % på undersökningen, som endast tilldelas föräldrar som genomfört hela programmet.
- Vi har sett så goda resultat och har upplevt upp till 100% mycket nöjda föräldrar i förhållande till den övergripande uppföljningen. Jag tror att det här är en framtid där man kan nå fler familjer än vad som traditionellt är vanligt när man åker på hembesök.
Dessutom ombeds familjerna att samtycka till att informationen från hemsjukhusen används för kvalitetsutveckling för att utvärdera och vidareutveckla behandlingsprogrammet. All data förblir anonym.
Sänggåendet är i genomsnitt 15 dagar. Återtagandegraden är 7 procent. Detta beror i de flesta fall på infektioner eller andra faktorer som kräver läkarvård. Wataker känner att de har kommit långt mot det som är målet: trygga föräldrar som kan åka hem tidigt och börja ett normalt familjeliv med för tidigt födda barn.
130 familjer har hittills utnyttjat erbjudandet
Hittills har 130 familjer utnyttjat erbjudandet om virtuellt hemsjukhus. Flera andra sjukhus har tittat på lösningen och två neonatala intensivvårdsavdelningar har börjat återanvända lösningen.
- Detta är en glädjande utveckling! Vi tror att den här gruppen, som har haft en lång sjukhusvistelse bakom sig, kommer att ha stor nytta av digital uppföljning för att främja säkerheten efter hemkomsten, säger Heidi Wataker.
Wataker reser ständigt runt för att presentera innovationslösningen för olika intressenter.
I projektfas två kommer neonatalintensivvårdsavdelningar i Drammen och Ålesund, båda i Norge, att använda lösningen. Telemark är också mycket intresserade. Lösningen har också utvärderats av hälso- och sjukvårdsministeriet i Norge.
Heidi Wataker önskar att alla barn, både små och stora, ska erbjudas digital distansuppföljning för att säkerställa kvalitet och säkerhet för barnet och familjen.
Sykehuset i Vestfolds användning av CheckWare for Virtuellt Hemsjukhus
Respondentverktyg:
-
Kartläggningar
-
Planer
-
Kartläggningsbibliotek
-
Egenutvecklade schema
-
Säkra meddelanden
Klinikerverktyg
-
Kliniska rapporter
-
Terapeutens insikt
-
Patientinsikt
-
Flagghantering
-
Behandlingsroller
-
Export av rådata
Systeminnställningar:
-
Systeminställningar
-
Åtkomstkontroll
-
System-logg
-
Systemrapporter
-
Respondenthantering
-
Sjukvårdsledning
-
Autentisering: Bankid
Integrationer:
-
DIPS