top of page
MicrosoftTeams-image (47).png

Föredragshållare

2022

Marte Syvertsen
Marte Roa Syvertsen - fotokred Magne Ris

Marte Syvertsen

Marte Syvertsen är läkare vid neurologiska avdelningen vid Vestre Viken HF och chef för det nationella forskningsnätverket EpilepsiNett. Hon har en doktorsexamen i ungdomsepilepsi och var huvudansvarig läkare för att starta digital användarkontrollerad epilepsiuppföljning i Norge.

Syvertsen är författare till böckerna Menneskehjernen (Bonnier Forlag 2021) och Ungdomshjernen (Bonnier Forlag 2022).

Martes Syversten håller föredraget "Erfaringer fra brukerstyrt epilepsioppfølging":

Vestre Viken HF och EpilepsiNett har designat innehåll och rutiner för användarkontrollerad epilepsiuppföljning och var först med att införa detta i Norge. Två år efter uppstarten följs 130 patienter från Västra Viken på detta sätt, och lösningen har introducerats eller är under uppstart på 11 andra norska sjukhus i alla fyra hälsoregionerna. På CheckWare Konferensen delar Syvertsen med sig av erfarenheter från uppstart, introduktion och praktisk användning av digital användarstyrd epilepsiuppföljning.

Tine Nordgreen
Tine Nordgreen.jpg

Tine Nordgreen

Tine Nordgreen är forskare och psykologspecialist, och chef för Forskningscentrum för digitala psykiska hälsotjänster, Forhelse.no. Hon är även docent i en delad tjänst mellan UiB och Haukeland Universitetssykehus. 

 

Nordgreen har under många år forskat om utveckling, behandlingseffekt och implementering av psykiska störningar och har spelat en viktig roll i att bygga det guidade internetbehandlingserbjudandet för depression, panikångest och social ångest, eMeistring, vid Bjørgvin DPS på Haukeland Universitetssykehus i Norge.

Tine Nordgreen håller föredraget "Internettbehandling for somatisk og psykisk helse i et livsløpsperspektiv: Status og fremtidens utfordringer":

Utifrån det arbete som utförts vid Helse Bergen kommer Nordgreen att beskriva status för användningen av digitala tjänster inom psykiatrin. Dessutom kommer hon att beskriva vad hon menar är framtidens utmaningar som bör lösas för att öka användningen och effekten av internetbehandling i Norge.

Tine

Heidi Wataker
Wataker 22_edited.jpg

Heidi Wataker

Heidi Wataker är pediatrisk sjuksköterska och har en mastergrad i hälsofrämjande arbete. Wataker har varit projektledare för "Virtuelt hjemmesykehus for barn", som hanterar för tidigt födda och sjuka nyfödda, på Sykehuset i Vestfold i tre år.

Wataker håller föredraget "Virtuelt hjemmesykehus":

Sykehuset i Vestfold började i 2019/20 innovationsprojektet Virtuelt hjemmesykehus for barn, där sjuka nyfödda och för tidigt födda barn erbjöds tidig hemkomst med digital distansuppföljning. Observationer gjorda av föräldrarna i hemmet skickas digitalt via CheckWare till barnets journal. I detta föredrag kommer Wataker att berätta om erfarenheter av digitalt hjemmesykehus under en tvåårsperiod, där till nu 105 familjer har deltagit.

Jo Andreas Rolstad
Jo Andreas Rolstad_edited_edited.jpg

Jo Andreas Rolstad

Jo Andreas Rolstad är specialistsjuksköterska med vidareutbildning inom psykisk hälsa.

Rolstad har arbetat på Sykehuset Innlandet, Institutionen för TSB sedan 2011, främst inom klinisk avvänjning och som yrkesverksam sjuksköterska. Sedan 2020 har Rolstad arbetat som rådgivare i avdelningsledningen. En av uppgifterna som rådgivare är att följa upp klinikern som är knutna till Fjernbasert behandling av spillavhengighet, och Hjelpelinjen samt bidra till den professionella utvecklingen av dessa tjänster. Rolstad är projektledare för TSB-avdelningen i utvecklingen av en ny behandlingsplattform.

Rolstad håller föredraget "Fjernbasert behandling for spillavhengighet":

Tjänsten för fjärrbaserad behandling för spelberoende etablerades 2007 och har de senaste åren haft ett stort behov av att uppgradera behandlingsplattformen. Sykehuset Innlandet och CheckWare startade arbetet med detta under 2020. Rolstad kommer att presentera den innovativa lösningen samt erbjuda erfarenheter och insikter från en process bestående av en rad överraskningar och utmaningar.

Christer Mjåset
portrett mjaset.jpg

Christer Mjåset

Christer Mjåset är vice vd för Helseplattformen. Han var 2019/20 Harkness Fellow vid Harvard School of Public Health / Harvard Business School i Boston, är specialist i neurokirurgi och är utbildad cand.med och can.mag vid Universitetet i Oslo. Mjåset har också varit vice ordförande i Den Norske Legeforening , samt Ledare för Yngre Legers Forening.

Mjåset håller föredraget "Bruk av PROMs i klinikken - erfaringer fra ledende institusjoner i USA":

Patientrapporterade utfallsmått, eller PROMs, har länge använts i forskningen, men nu använder fler och fler amerikanska hälsoinstitutioner PROMs även på kliniken. Vad är bakgrunden till ökningen och vad kan den norska hälso- och sjukvården lära av de erfarenheter som gjorts? I den här föreläsningen berättar Mjåset om sina egna erfarenheter från USA och forskning inom området, och om hur han ser på framtiden för PROMs i Norge.

Geir Granerud
Geir Granerud_edited.jpg

Geir Granerud

Geir Granerud är chef för digitala hälsotjänster inom e-hälsa i Helse Bergen. Han är också ledare för ett nätverk för digital sjukvård i Helse Vest, som har till uppgift att få ut mer av det möjlighetsutrymme som finns idag, och utmana de barriärer som hindrar oss från att få en ännu större effekt av digital sjukvård. Geir har 11 års erfarenhet från specialistsjukvården inom verksamhetsarkitekturledning, projektportföljledning, projektledning och ledarskap, och har ett brinnande engagemang för digitala hälsotjänster och bättre användarupplevelser för både patienter och vårdpersonal.

Granerud håller föredraget " Digitale helsetjenester - erfaringer og videre perspektiver":

Helse Bergen ansvarar för att leda ett regionalt nätverk i Helse Vest inom digitala hälsotjänster och har redan använt CheckWare i ett 50-tal områden. I det här föredraget diskuterar Granerud de erfarenheter som hittills vunnits med digital sjukvård och ställer viktiga frågor som: Finns förutsättningarna för att ta tillvara den fulla potentialen? Går vi framåt på rätt sätt? Måste vi tänka annorlunda? Han kommer också att dela med sig av ytterligare perspektiv och planer för digitala hälsotjänster i Helse Vest.

Christer Andre Jenssen_edited.jpg

Christer André Jensen

Christer André Jensen är innovationsrådgivare vid Helse Møre og Romsdal. Han är ämnesexpert på distansuppföljning i Helseplattformen, och jobbar dessutom i en 20-procentig forskartjänst vid Norges Teknisk-Naturvitenskaplige Universitet. Jensen har en doktorsexamen i klinisk medicin, och har en bakgrund som fysiker.

Jensen håller föredraget" Brukerstyrt poliklinikk ved Diabetes type 1":

- Patienternas behov är styrande för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Det är ett uttalat mål att patienter i större utsträckning ska vara aktiva deltagare i den sjukvård de får och att vården ska vara proaktiv Typ 1-diabetes är en kronisk sjukdom som de flesta patienter upplever som stressande. Behoven kan dock variera, men det finns tydliga fördelar i att patienterna i större utsträckning kan delta i sin uppföljning. Hur kan en användardriven öppenvård möta de utmaningar som sjukvården står inför?

Christer Jensen
Porttrett PhD_edited.jpg

Per Jesper Fredrik Blomquist

Jesper Blomquist är ortoped med axel som specialitet och överläkare för kirurgiska avdelningen vid Haraldsplass Diakonale Sykehus. Han är också docent vid universitetet i Bergen och har en doktorsexamen i kirurgisk behandling av axelinstabilitet.

Blomquist håller föredraget "God nytte av aktiv digital pasientmedvirkning i ortopedisk kirurgi"

Haraldsplass har länge aktivt använt digital patientmedverkan inför behandling. Svar från digitala skattningar hjälper till att avgöra vilken ortopedisk behandling som väljs och om operation ska utföras eller inte. Även efter behandling används digitala skattningsformulär för att mäta behandlingseffekt och ersätta många rutinkontroller. I föredraget delar Blomquist med sig av beslut som har fattats och erfarenheter som gjorts genom detta arbete.

Jesper Blomquist
MicrosoftTeams-image (47) (1)_edited.jpg

Harald Kåre Engan

Harald Engan är FoU-chef och seniorforskare vid Unicare Norge. Han är doktor i hälsovetenskap och har under många år forskat om arbetslivets utmaningar och effekterna av rehabilitering för canceröverlevande. Han leder arbetet med att implementera och utvärdera användningen av digitala PROMS i Unicare, som med sina nio rehabiliteringsenheter är ett av Norges största privata hälsoföretag. Han leder också Pilot Health-projektet CaReScreen som ska utveckla ett kliniskt beslutsstödssystem för cancerrehabilitering baserat på patientrapporterad information och nationella register.

Engan håller föredraget "Målrettet kunnskap: Hvordan øke kvaliteten på spesialisert rehabilitering med digital pasientmedvirkning?"

Unicare har under flera år använt digital patientmedverkan inför och under specialiserad rehabilitering. Patientrapporterade utfallsmått, PROMS, innefattar instrument eller frågeformulär som bedömer hälsa och livskvalitet ur patientens perspektiv. Användningen av PROMS inom rehabiliteringstjänsten har potential att höja sjukvårdens kvalitet. Samtidigt kan PROMS användas för företagsinterna och nationella kvalitetsindikatorer för patientrapporterade effektmått. Vilka krav på kompetens, resurser och organisatorisk förankring ställs för en effektiv användning av PROMS inom specialiserad rehabilitering? Vilka barriärer och kritiska framgångsfaktorer kan påverka implementeringen av PROMS? I denna föreläsning berättar Engan om erfarenheter från Unicare, och om hur Unicare bedriver riktad forskning som en del av sin strategi med kunskapsbaserad praktik för att optimera implementeringen av digital patientmedverkan.

Harald Engan
cecilie-skule_til-nyhetsbrev_edited.jpg

Cecilie Skule

Cecilie Skule är avdelningsdirektör för psykisk vård och behandling av drogproblematik vid Helse Sør-Øst RHF. Skule är också docent vid Institutionen för psykologi vid Universitetet i Oslo.

Skule håller föredraget: Erfaringer med innføring av eMestring i Helse Sør-Øst.

Terapeutledd internetbehandling är en behandlingsform som kan nå personer som annars inte skulle ha haft kontakt med sjukvården. Denna behandling godkändes av Norsk Beslutningsforum for nye metoder 2019. Det gör att fler kan få hjälp med de resurser vi har inom vården. Införandet av eMestring innebär att ta till sig nya arbetssätt och kräver god förankring och ledningsuppföljning.
Det är därför viktigt att utbudet är välkänt – både för befolkningen och de som remitterar.

Cecilie Skule
Portrettbilde_Lars_mai2019.jpg

Lars Adde

Lars Adde (PT, PhD), ansvarar för all medicinsk forskningsverksamhet inom In-Motion-konceptet vid St Olavs Hospital och NTNU. Han har mer än 22 års klinisk och forskningserfarenhet från arbete med diagnostik och behandling på neonatal intensivvårdsavdelning och från uppföljningsprogram av sjuka nyfödda inom specialisthälsovården. Adde blev utbildad sjukgymnast vid Høgskolen i Oslo 1986 och har en doktorsexamen i klinisk medicin från NTNU Trondheim 2010. Adde har arbetat med kliniskt patientarbete på sjukhus och inom primärvården med habilitering/rehabilitering hos små spädbarn och barn, uppföljning av spädbarn med hög risk, forskningsverksamhet särskilt inom rörelseanalys hos spädbarn och översättningsforskning och hälsovårdsforskning. Adde har även arbetat mycket med medicinteknik och digitalisering av patientuppföljning.

Adde håller föredraget: Helsetjenesteutvikling og teknologi for tidlig påvisning av cerebral parese hos syke nyfødte.

In-Motion är ett projekt som levereras av kliniker och forskare vid St Olavs Hospital och NTNU som bedömer spädbarns spontana rörelser för tidig upptäckt av perinatal hjärnskada och förutsägelse av cerebral pares. Idén bygger på videoinspelningar gjorda på sjukhus eller i hemmet som skickas till experterna på sjukhuset för distansbaserad klinisk undersökning. Dessutom utvecklar teamet maskininlärningsalgoritmer och modeller för automatisk spårning av rörelse och förutsägelse av CP.

Bakom In-Motion står ett tvärvetenskapligt forskarteam bestående av sjukgymnaster, neonatologer, barnläkare, rörelsevetare och dataingenjörer. In-Motion-teamet täcker kliniska nationella och internationella studier på flera platser i Norge, Danmark, USA, Belgien, Kina, Indien och Turkiet.

I detta föredrag kommer Adde att berätta om processen från idé till färdig lösning, samt erfarenheter och vinster.

Lars Adde
Vegard-2012_edited.jpg

Vegard Slettli

Vegard Slettli är psykologspecialist vid avdelningen för ungdomspsykiatri (UPS), avdelningen för barn- och ungdomspsykiatri, UNN Tromsø. Han är teamledare för teamet för dialektisk beteendeterapi (DBT) för unga på UPS och sitter i styrelsen för Norsk forening for dialektisk beteendeterapi (N-DBT).

Slettli håller föredraget: Digitalt dagbokskort i behandling av ungdom med emosjonelle vansker.

Registrering av dagbokskort är en central del av behandlingen Dialektisk beteendeterapi som vänder sig till personer med emotionella regleringssvårigheter. Patientens rapportering används för att identifiera beteendemönster, kartlägga problembeteenden och hjälpa patienten att reflektera över hur deras dag har varit. I terapiklassen används dagbokskortet som utgångspunkt för att bilda hypoteser om vad som triggar och påverkar patientens problembeteende och för att hjälpa patienter att hitta bra handlingsalternativ.

Universitetssykehuset i Nord-Norge har i samarbete med Checkware tagit fram en digital version av dagbokskort för unga. Vi har prioriterat användarvänlighet, säkerhet och klinisk nytta i utvecklingen av lösningen. Digitalisering av dagbokskortet ger nya möjligheter att utvärdera förloppet genom att få sammanfattande rapporter utifrån patientens rapportering. Dagbokskort i digitalt format istället för papper ligger i linje med feedback från patienter som genomgått behandling.

 

Dialektisk beteendeterapi är en utbredd behandlingsform i Norge och många team har redan visat intresse för lösningen. Presentation av det digitala dagbokskortet är också en del av programmet för Nationella konferensen för dialektisk beteendeterapi.

Vegard Slettli
Gro Eilertsen 1_edited.jpg
Bjørg Lindevik_edited.jpg

Gro Eilertsen & Bjørg Lindevik

Gro Merete Grønvold Eilertsen är psykologspecialist i klinisk neuropsykologi. Hon arbetar som professionell rådgivare i klinikchefens stab vid Klinikk for psykisk helse – psykiatri och beroendebehandling, Sørlandet Sykehus. Hon har de senaste åren arbetat med digitalisering av tjänsteutbudet och varit projektledare för projektet "Avstandsoppfølging ll" med ansvar för implementering av eMestring, Checkware och användning av videokonferens i terapi.

Bjørg Lindevik har sedan 1999 arbetat på en merkantil enhet på Avdelningen för barn och ungdomars psykiska hälsa (ABUP) på Sørlandet Sykehus, först som sekreterare och sedan som enhetsledare. Sedan 2020 har Lindevik arbetat som konsult på ABUP och haft rollen som klinikens systemansvarig i projektet kring implementeringen av CheckWare på Klinikk for psykisk helse (KPH).

Tillsammans håller Eilertsen och Lindevik föredraget" Helhetlig oversikt ved innhenting av informasjon fra både pasient og nærstående":

Hur använder man CheckWare aktivt i den kliniska vardagen för att bygga morgondagens psykvård? Genom ökad digitalisering ska man kunna säkerställa en hållbar hälso- och sjukvård där tidstjuvar elimineras och insamlingen av information för diagnostisk bedömning och behandling effektiviseras. I föredraget kommer Eilertsen och Lindevik att prata om behandlingsformer, roller, anpassade fkartläggningar och utmaningar med lösningsförslag relaterade till dokumentation.

Bjørg Lindevik

Föredragshållare från CheckWare

Kim Mugaas

Kim Mugaas

Kim Mugaas är VP Sales Norway i CheckWare, och kommer vara konferencier vid CheckWare Konferensen 2022.

Heidi Konferansen 3.jpg

Heidi Blengsli Aabel

Heidi Blengsli Aabel är VD i CheckWare.

Heidi kommer lansera CheckWare Digitalt Hälsotjänstbibliotek:

Vi lanserar CheckWare Hälsotjänstbibliotek. Här har vi samlat digitala hälsotjänster som har skapats och testats av våra kunder. Nyheten om denna skattkammare du både kan dra nyttja utav – och bidra till – vill du inte missa!

Stigstig.jpg

Stig Husby

Stig Husby är Chief Technology Officer och Chief Information Security Officer iCheckWare.

Stig kommer att hålla två föredrag under konferensen: Digitala hälsotjänster i CheckWare och CheckWare Program Designer.

Digitala hälsotjänster i CheckWare:

Vi vill bidra till "patientens hälsotjänst" genom att använda teknik där patienter och anhöriga kan delta aktivt. I det här föredraget får du höra hur CheckWare är en anhängare av ett attraktivt och hållbart ekosystem för digitala hälsotjänster som kan användas i heltäckande patientprocesser, genom alla behandlingsstadier och i alla delar av hälsosektorn.

CheckWare Program Designer:

Vi presenterar CheckWare Program Designer, ett kreativt verktyg som låter dig skapa regelbaserade behandlingsprogram med motiverande progressionsvisning utan att djup teknisk expertis behövs.

Elisabeth-CC.png

Elisabeth Troøyen Gundersen

Elisabeth Troøyen är projektledare i CheckWare. 

Elisabeth håller föredraget  Samle inn pasientrapporterte data én gang - bruk dem til flere formål

Elisabeths föreldrag kommer att innehålla presentationer av ny funktionalitet i CheckWare riktad mot Digitala skattningsformulär..

Att samla in patientrapporterad data en gång och använda den för olika ändamål är en del av CheckWares kungstanke. Data kan användas för beslutsstöd för bedömning, behandling och uppföljning av patienten, kvalitetsrapportering för att titta på effekten samt för klinisk forskning.

Niklas Konferansen.png

Niklas Aabel

Niklas Aabel är manager consulting services i CheckWare, och vill hålla föredragen CheckWare i digital hjemmeoppfølging- del 1 och 2.

 

Niklas föredrag kommer att innehålla presentationer av ny funktionalitet i CheckWare riktad mot Digital hemuppföljning.

Patienter ska inte behöva resa till sjukhus om de inte behöver det och sjukvården vill gärna behandla fler utan att behöva öka resursanvändningen. Samtidigt ska patienten känna sig trygg i sin egen hälsosituation .

Med hjälp av teknik kan patienten överföra hälsouppgifter till kommun, husläkare eller sjukhus. Sjukvården kontaktar patienten om det finns tecken på försämring eller om mätningarna ligger utanför normalvärdena. De ger medicinskt stöd och vägledning utifrån patientens behov.

oddi_edited.jpg

Odd Ivar Abusland

Odd Ivar Abusland är projektledare i CheckWare, och vill hålla föredraget Tilrettelagte nettbaserte behandlingsprogram.

Odd Ivars föredrag kommer att innehålla presentationer av ny funktionalitet i CheckWare riktad mot digital hemuppföljning.

Nätbaserade ehandlingsprogram gör att patienten kan slutföra behandlingen ensam eller med uppföljning av en vårdpersonal. Detta kan bidra till mer anpassat och bättre bemötande för patienten, ökad upplevelse av att klara sig, ökad tillgänglighet och bättre behandlingskapacitet inom hälso- och sjukvården.

Heidi Blengsli Aabel
Stig Husby
Elisabeth Troøyen
Nikas Aabel
Kim Mugaas
Odd Ivar
bottom of page